Strona główna Centrum Prasowe eRecruiter daje rekruterom narzędzie do raportowania

eRecruiter daje rekruterom narzędzie do raportowania

Aż 93% rekruterów w polskich firmach raporty przygotowuje w programie MS Excel. Jest to zajęcie czasochłonne i wykonywane ad hoc, a wcale tak nie musi być. eRecruiter, w ramach swojej internetowej platformy do zarządzania rekrutacjami, udostępnił nowy moduł raportowy. Specjalista ds. HR za pomocą kilku kliknięć może wygenerować interesujący go raport i wyeksportować go do Excela. Warto podkreślić, że odpowiednie raportowanie pozwala na oszczędności w procesach rekrutacyjnych oraz monitorowanie ich efektywności.

Nowy moduł raportowy stanowi dodatkową część platformy eRecruiter. Podobnie, jak z pozostałych funkcji, tak i z raportowania można korzystać w dowolnym miejscu i czasie. Rekruter szybko i łatwo może sprawdzić status prowadzonych rekrutacji, zidentyfikować najskuteczniejsze źródła aplikacji lub zaprezentować efekty swojej pracy przełożonemu. Do systemu raportowego można mieć dostęp z pozycji administratora, który ma wgląd we wszystkie prowadzone przez firmę procesy rekrutacyjne, albo z pozycji rekrutera, który może wygenerować raporty dotyczące tylko jego rekrutacji.

Prawie połowa zapytanych przez nas specjalistów ds. HR odpowiedziała, że przygotowywanie raportów jest czasochłonnym zajęciem. Zdecydowana większość, bo aż 93% respondentów naszego badania, korzysta w tym celu z MS Excel. A jak wiemy, przygotowanie odpowiedniego arkusza kalkulacyjnego z wykresami i tabelami wiąże się zarówno z dużą ilością potrzebnego czasu jak i często zaawansowanymi umiejętnościami obsługi tego programu. Dzięki nowej funkcji w eRecruiter, za pomocą kilku kliknięć możemy wygenerować potrzebny nam dokument, a zyskane cenne minuty przeznaczyć na inne obowiązki. W ten sposób pomagamy uzyskać dostęp do cennych informacji w czasie rzeczywistym, a to wpłynie na lepsze decyzje operacyjne w dziale rekrutacji i finalnie skróci czas zatrudnienia odpowiednich kandydatów – mówi Marcin Sieńczyk, Business Development Director w eRecruiter.

Raporty, niezależnie od działu przedsiębiorstwa, w jakim są przygotowywane, stanowią kopalnię wiedzy na temat przebiegu i jakości realizowanych procesów oraz pomagają w ich optymalizacji. Działy HR, dzięki raportowaniu, mogą poszukiwać oszczędności w procesach rekrutacyjnych, monitorować efektywność procesów czy też szacować zasoby, jakie firma przeznacza na poszczególne rekrutacje.

Blanka Kotynia, Główny Specjalista ds. Szkoleń Operacyjnych i Rekrutacji w ABRA S.A., podkreśla, że korzyści wynikających z generowania raportów za pomocą platformy eRecruiter jest wiele.

W przeszłości do raportowania używaliśmy specjalnie przygotowanych do tego celu arkuszy Excela. Wymagało to od nas poświęcania dużej ilości czasu na systematyczne wprowadzanie danych, ich analizę oraz przygotowanie graficznych raportów. Obecnie, dzięki eRecruiterowi raportowanie stało się bardziej przyjazne, szybsze i co ważne – bardziej szczegółowe. Raporty systemu umożliwiają nam łatwe uzyskiwanie danych, do których wcześniej dotarcie było zbyt czasochłonne, np. dotyczących skuteczności poszczególnych źródeł pozyskiwania kandydatów. Dzięki temu nie tylko optymalizujemy naszą pracę, ale także kontrolujemy efektywność kosztów inwestowanych w portale ogłoszeniowe – mówi Blanka Kotynia z ABRA S.A.

2015-04-17_eRecruiter daje rekruterom narzędzie do raportowania_IP (doc)