Strona główna Centrum Prasowe Gigant branży FMCG rekrutuje

Gigant branży FMCG rekrutuje

Polski oddział Johnson & Johnson, jednego ze światowych liderów branży FMCG, w ciągu pół roku przeprowadził kilkadziesiąt projektów rekrutacyjnych. Zwiększające się potrzeby rekrutacyjne firmy wpłynęły na decyzję o wdrożeniu systemu wspomagającego rekrutację.

Rozwój firmy i, co za tym idzie, zwiększony popyt na pracowników, generuje nowe potrzeby biznesowe. Prowadzenie wielu projektów rekrutacyjnych na stanowiska, na które spływa bardzo duża liczba aplikacji, było impulsem do wdrożenia rozwiązania, które usprawniłoby pracę działu HR. Pół roku temu firma Johnson & Johnson Polska zdecydowała się na wdrożenie aplikacji do rekrutacji on-line eRecruiter. Efektem sześciomiesięcznej pracy z systemem jest przeprowadzenie z sukcesem kilkudziesięciu projektów rekrutacyjnych. System nie tylko pozwolił rekruterom zaoszczędzić czas poświęcany selekcjonowaniu aplikacji, znacząco wpłynął także na bezpieczeństwo przechowywanych danych.

Marta Skupniewicz, HR Biznes Partner w Johnson & Johnson, zauważa: Zastosowanie aplikacji eRecruiter zdecydowanie zwiększyło efektywność procesu selekcji zgłoszeń, przede wszystkim dzięki wprowadzeniu ujednoliconych formularzy aplikacyjnych. Lepsza standaryzacja wymagań to trafniejsza selekcja najbardziej dopasowanych zgłoszeń kandydatów.  eRecruiter pomógł także „zapanować” nad danymi – są one teraz zagregowane, każdy kandydat ma swoją historię, co pozwala na przykład na uniknięcie omyłkowego ponownego zaproszenia go na rozmowę. Kontrola nad danymi to także dbałość o ich bezpieczeństwo, zgodnie z obowiązującymi przepisami.

2012-07-31_System_rekrutacyjny_w_Johnson_&_Johnson (doc)