Strona główna Centrum Prasowe Innowacyjna firma to także nowoczesna rekrutacja

Innowacyjna firma to także nowoczesna rekrutacja

Grupa Adamed – jedna z czołowych polskich firm farmaceutycznych wielokrotnie nagradzana za innowacyjność – postawiła na nowoczesne rozwiązanie również w zakresie zarządzania rekrutacjami.

W skład Grupy wchodzą: Adamed, Polfa Pabianice oraz Adamed Consumer Healthcare. Obecnie firma zatrudnia w sumie ok. 1400 pracowników. Jak przyznaje Anna Kołacz, koordynator ds. szkoleń i rozwoju w Adamed, rosnąca liczba rekrutacji wynikająca przede wszystkim z dynamicznego rozwoju firmy, wymusiła konieczność wdrożenia systemu, który umożliwiłby odpowiednie strukturyzowanie spływających aplikacji. Rozwiązań w zakresie zarządzania procesem naboru pracowników dostarczył eRecruiter.

To, co przede wszystkim doceniamy, to szybkość i łatwość dostępu do dokumentów aplikacyjnych oraz możliwość ich selekcjonowania. eRecruiter posiada także funkcjonalności dedykowane rekrutacjom na stanowiska specjalistyczne – mówi Anna Kołacz. Sortowanie dopasowanych aplikacji możliwe jest dzięki formularzom aplikacyjnym, dostosowanym do konkretnego stanowiska. Dzięki nim skrócił się czas, jaki rekruterzy Adamedu poświęcali na segregowanie spływających aplikacji w folderach poczty. Anna Kołacz przyznaje, że ma to wpływ na poszukiwanie talentów – Zaoszczędzony na sortowaniu czas możemy poświęcić na głębszą analizę wybranych  CV.

Wskazuje także, że system usprawnił komunikację osób odpowiedzialnych za prowadzenie rekrutacji – Teraz wystarczą dwa kliknięcia i aplikacje znajdują się w skrzynce kierownika, a mail jest lekki, bo zawiera tylko linki. Ma to duże przełożenie na oszczędność czasu –  zarówno działu HR, jak i poszczególnych menedżerów  – dodaje Anna Kołacz.

Zaletą eRecruitera jest również to, że ułatwia kontakt z kandydatami na różnych etapach rekrutacji, co wpływa na budowanie profesjonalnego wizerunku firmy jako pracodawcy – Przy pomocy tego narzędzia możemy potwierdzić kandydatowi, że jego aplikacja do nas dotarła oraz poinformować go, na jakim etapie znajduje się  proces rekrutacji. Zależy nam na tym, aby każdy kandydat otrzymał od nas precyzyjną informację zwrotną –– dodaje Anna Kołacz.

Obecnie, za pośrednictwem eRecruitera, Grupa Adamed prowadzi także rekrutację na praktyki w Programie Kariera, organizowanym przez Polską Radę Biznesu: http://www.programkariera.pl/oferty-stazy.

2013-05-20_Innowacyjna_firma_nowoczesna_rekrutacja_Adamed (doc)