Strona główna Centrum Prasowe Kandydacie, chroń swoją tożsamość

Kandydacie, chroń swoją tożsamość

Sytuacja na rynku pracy powoduje, że osoby szukające zatrudnienia odpowiadają na coraz większą liczbę ofert. Jednak wysyłając dziesiątki życiorysów, czasem kandydaci nie zwracają uwagi na to, jak jest ona skonstruowana i czy nie jest potencjalnym zagrożeniem dla ich danych osobowych. Co prawda, firmy coraz częściej wykorzystują bezpieczne technologie w procesie rekrutacji, ale warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę odpowiadając na ofertę pracy.

28 stycznia, już po raz dwunasty, będziemy obchodzić Dzień Ochrony Danych Osobowych ustanowiony przez Radę Europy dla podkreślenia wagi odpowiedniej ochrony danych zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym każdego obywatela Unii. W Polsce prawo do ochrony swoich danych osobowych jest gwarantowane każdemu z nas na podstawie Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. W jej rozumieniu dane osobowe to wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. Ustawa reguluje kwestie dotyczące danych zbieranych zarówno w postaci fizycznej, w kartotekach itp., jak i w systemach informatycznych.

Poszukujący pracy z pewnością znają formułę zaczynającą się od słów „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych…”. Wielu pracodawców w ofertach rekrutacyjnych zaznacza, że dołączenie takiej klauzuli jest niezbędne do przeprowadzenia procesu rekrutacji. Tak bowiem nakazuje prawo, według którego dane zawarte w życiorysie nie mogą być przetwarzane bez zgody kandydata. Czy wobec tego, ogłoszenie niezawierające takiego wskazania powinno od razu wzbudzać w kandydacie podejrzenia? – Niekoniecznie – mówi Marcin Sieńczyk, odpowiedzialny za rozwój systemu do rekrutacji on-line eRecruiter – Wielu pracodawców korzysta już bowiem z internetowych formularzy aplikacyjnych. W takim przypadku samo ogłoszenie może nie zawierać prośby o zgodę na przetwarzanie danych osobowych, natomiast należy zwrócić uwagę na to, czy w formularzu aplikacyjnym pojawia się taka informacja. Zatwierdzając taką klauzulę warto też sprawdzić, czy upoważniamy tym samym firmę do dysponowania naszymi danymi również w przypadku kolejnych rekrutacji albo w innych celach, na przykład marketingowych.

Kandydat aplikujący poprzez formularz nie musi się jednak obawiać o bezpieczeństwo przekazywanych danych, bo dostawca systemu do rekrutacji on-line (tzw. ATS-u), zgodnie z ww. ustawą jest zobowiązany do ich ochrony według określonych procedur. I dotyczy to nie tylko ich przechowywania, ale samego procesu zbierania danych. – Połączenie internetowe podczas wypełniania formularza są odpowiednio szyfrowane, aby dane wrażliwe nie zostały przechwycone przez osoby nieupoważnione. Kandydat może to w łatwy sposób sprawdzić, bo formularze są szyfrowane podobnie jak internetowe konta bankowe, a symbolem bezpiecznego połączenia jest pojawiająca się przy pasku wyszukiwarki ikonka zamkniętej kłódki z opisem certyfikatu – wyjaśnia Marcin Sieńczyk.

Kiedy kandydat wyśle już formularz, jego dane trafiają do chronionej bazy, do której dostęp mają tylko uprawnione osoby. Tę cechę systemów do rekrutacji on-line doceniają też sami rekrutujący. Co trzeci HR-owiec, który wziął udział w badaniu* zleconym przez markę eRecruiter, przyznał, że zdecydował się na wdrożenie systemu, bo zależało mu na bezpiecznym sposobie przetwarzania danych kandydatów. – Przetwarzanie danych w systemie jest nie tylko wygodniejsze niż przeglądanie CV w skrzynce mailowej, ale po prostu o wiele bezpieczniejsze. Rekruterzy nie muszą drukować dokumentów kandydatów i przekazywać ich kolejnej osobie do wglądu, a to sprawia, że kandydat może mieć pewność, że na każdym etapie rekrutacji jego dane są bezpieczne i nawet przez przypadek nie dostaną się w niepowołane ręce – podkreśla ekspert od systemów do rekrutacji on-line.

*Informacje o badaniu: Badanie przeprowadzone na zlecenie eRecruitment Solutions, metodą ankiety dostępnej on-line w dniach 20-30.11.2012. Ankietę wypełniło 180 klientów, którzy korzystają z systemu eRecruiter.

2013-01-24_Kandydacie chron swoja tozsamosc (doc)