Strona główna Centrum Prasowe Nowy, dopasowany eRecruiter

Nowy, dopasowany eRecruiter

Aplikacja eRecruiter, z okazji trzeciej rocznicy pojawienia się na rynku, została odświeżona wizualnie i wzbogacona o nowe funkcjonalności, umożliwiające personalizację systemu. Premiera nowej wersji została wsparta kampanią informacyjną poruszającą istotne zagadnienia związane z procesem rekrutacji, między innymi dotyczące kwestii bezpieczeństwa danych osobowych.

Zmiany w systemie eRecruiter, który jest najczęściej wykorzystywanym przez polskich pracodawców narzędziem wspierającym rekrutacje*, wprowadzono w porozumieniu z użytkownikami. Najważniejsze z nich to: bardziej przejrzysty panel użytkownika, szczegółowa personalizacja poszczególnych elementów systemu (takich, jak: karta kandydata czy lista aplikujących), bogatszy wybór pytań gotowych do umieszczenia w formularzach aplikacyjnych oraz błyskawiczna informacja o statusie poszczególnych projektów.

Od czasu, kiedy eRecruiter pojawił się na rynku, co pewien czas wprowadzamy zmiany, które ułatwiają pracę z systemem. Teraz, dzięki opiniom zebranym w ankietach ewaluacyjnych, wiedzieliśmy, które funkcje należy ulepszyć, a które są rzadziej wykorzystywane. Przygotowując nową wersję staraliśmy się przede wszystkim umożliwić rekruterom indywidualne dopasowanie systemu do ich potrzeb, między innymi poprzez możliwość ustalania priorytetu widocznych informacji. Obecnie rekruter może na przykład wybrać, jakie informacje chce widzieć przy liście kandydatów – czy ważne jest dla niego miasto i wiek albo tagi przypisane kandydatowi, czy przy danej rekrutacji istotniejsze są inne czynniki – mówi Marcin Sieńczyk, odpowiedzialny w Grupie Pracuj Solutions za rozwój eRecruitera.

Aplikacja, dostępna przez Internet, ułatwia pracę nawet kilkudziesięciu osobom na raz. Często bowiem w proces rekrutacji zaangażowany jest nie tylko pracownik działu HR, ale także kierownik działu, a nawet kadra zarządzająca. W odświeżonej wersji eRecruitera każda z tych osób może teraz spersonalizować poszczególne zakładki według swoich kryteriów. Autorzy aplikacji, na prośbę użytkowników, ulepszyli też statystyki monitorujące efektywność źródeł spływania zgłoszeń od kandydatów.

Rekruterze, śpij spokojnie!

Wprowadzenie odświeżonej wersji eRecruitera zostało wsparte kampanią edukacyjno-informacyjną. Dostępne na stronie www.erecruiter.pl  e-booki oraz filmy poruszają zagadnienia dotyczące selekcji zgłoszeń, komunikacji z kandydatami i współpracownikami, kontroli nad całym procesem rekrutacyjnym, a także bardzo istotny wątek bezpieczeństwa danych osobowych, ich przetwarzania i przechowywania.

Hasło kampanii „Koniec rekrutacyjnych koszmarów, śpij spokojnie z eRecruiterem” wskazuje, że problemy spędzające sen z powiek rekruterów są jak najbardziej do rozwiązania przy wsparciu takich technologii, jak systemy do rekrutacji on-line. – dodaje Marcin Sieńczyk.

*badanie Millward Brown SMG/KRC Poland, przeprowadzone w dniach 12-25 października 2010 r. (najnowsze dostępne badania w tej tematyce) na losowo-kwotowej próbie 506 firm, zatrudniających powyżej 10 pracowników i korzystających z internetowych serwisów pracy. Wyniki tego badania wskazują m.in., że z różnego rodzaju ATS-ów korzysta 17% małych firm (zatrudniających od 10 do 50 pracowników), 21% średnich przedsiębiorstw (51-250 pracowników) i prawie co 3. duża firma (ponad 250 zatrudnionych). Niemal co drugi badany (46%) deklarujący korzystanie z systemu ATS, wskazał, że używa aplikacji eRecruiter, co daje jej pierwsze miejsce wśród wskazanych systemów.

2012-07-23_nowy_eRecruiter (doc)