Strona główna Centrum Prasowe PodLINKowana rekrutacja

PodLINKowana rekrutacja

W jubileuszowym roku swojej działalności w Polsce, lider ubezpieczeń direct w naszym kraju – LINK4 wdrożył system do rekrutacji on-line. eRecruiter ma usprawnić przyjmowanie aplikacji kandydatów i zarządzanie bazą CV w firmie, która zatrudnia już 550 pracowników.

W tym roku LINK4 obchodzi 10-lecie działalności w Polsce. Od tego czasu firma, która kiedyś znana była głównie z oferty ubezpieczeń komunikacyjnych, znacząco rozwinęła portfolio swoich produktów, a co za tym idzie zwiększyła zatrudnienie i nadal zatrudnia nowych pracowników. By usprawnić proces zarządzania bazą CV, jak również komunikację z aplikującymi kandydatami, zdecydowano się na wdrożenie systemu do rekrutacji, dostępnego on-line.

– Zdecydowaliśmy się na zbieranie aplikacji przy pomocy systemu eRecruiter, ponieważ jest to zdecydowanie łatwiejszy i usystematyzowany proces. Wszystkie życiorysy znajdują się teraz w jednym miejscu, do którego dostęp mają osoby zaangażowane w proces, nie ma więc konieczności przesyłania ich sobie wzajemnie, czy nadawania a potem odbierania uprawnień do folderów pocztowych. Dzięki systemowi ocen żadna ze stron nie czeka też na przesłanie wybranych życiorysów, tylko na bieżąco wie co się dzieje, czy są one analizowane albo czy są już umawiane spotkania z wybranymi osobami.– uzasadnia Marzena Pasławska, HR Business Partner w LINK4.

Menadżerka HR ubezpieczyciela przekonuje, że największą korzyść z wdrożenia widać w przypadku rekrutacji na stanowiska specjalistyczne, które wymagają konkretnej wiedzy oraz na te, na które firma spodziewa się spływu większej liczby aplikacji. – System pozwala na stworzenie formularza zwierającego pytania (zamknięte lub otwarte) dotyczące wiedzy, umiejętności czy doświadczenia kandydata. Dzięki słowom kluczowym powiązanym z tymi informacjami, szybciej możemy sortować spływające zgłoszenia i znaleźć właściwego kandydata. To niezmiernie ułatwia pracę przy dużej liczbie aplikacji – mówi.

Ułatwieniem jest także to, że przy umawianiu spotkania z kandydatem wystarczy wpisać datę przy jego danych, a osoby zaangażowane w proces dostaną informację na ten temat. Jednocześnie kandydat otrzyma automatyczne zaproszenie na rozmowę. Natomiast Ci, którzy nie przeszli do dalszego etapu rekrutacji otrzymają podziękowanie za udział w rekrutacji wygenerowane przez system.

– eRecruiter doskonale wpisuje się w nasze wartości, bo łączy wiedzę ze zrozumieniem praktycznych potrzeb klientów i jest rozwiązaniem, które sprawdza się w życiu. Na pewno poleciłabym go firmom, które rekrutują na stanowiska, na które spływa duża liczba aplikacji lub mają sporo procesów rekrutacyjnych w tym samym czasie. – dodaje Marzena Pasławska.

2013-02-27_PodLINKowana rekrutacja_eRecruiter w LINK4 (doc)