Strona główna Centrum Prasowe Programiści rekrutowani przez system

Programiści rekrutowani przez system

Dużym wyzwaniem dla rekruterów jest dziś nabór testerów oraz doświadczonych programistów. Tylko w największym serwisie pracy w Polsce – Pracuj.pl jest aktualnie blisko 3 tys. ofert dla tych specjalistów. Z doświadczenia Karoliny Stępień, HR Manager w firmie ATSI, wynika, że proces ten można usprawnić stosując nowoczesne narzędzia wspierające rekrutację.

ATSI SA to firma IT, obecna na polskim rynku od 1997 roku. Projektuje, wytwarza oraz wspiera systemy, w tym również gry, dedykowane dla terminali multimedialnych, a także urządzeń mobilnych. Firma stale się rozwija i obecnie zatrudnia prawie 300-tu specjalistów z rozmaitych dziedzin – architektów, programistów, testerów, grafików i projektantów. Ostatnio prowadzi rekrutację przede wszystkim na stanowiska testerów oraz doświadczonych programistów różnych języków. Jak przyznaje Karolina Stępień nie jest to łatwe zadanie, dlatego zdecydowano się na wdrożenie eRecruitera – elektronicznego systemu do rekrutacji.

Jak wskazuje, o wyborze tego narzędzia zdecydowało przede wszystkim to, że jest on zintegrowany z ogłoszeniami w serwisie Pracuj.pl, który stanowi główne źródło pozyskiwania kandydatów. Jak mówi Karolina Stępień: – Korzystanie z eRecruitera poleciłabym wszystkim firmom, które często publikują swoje oferty w tym serwisie oraz tym, które mają potrzebę budowania bazy kandydatów lub uporządkowania procesu rekrutacji.

Dodatkowym argumentem przemawiającym za wdrożeniem systemu była oszczędność czasu oraz możliwość stworzenia bazy kandydatów, w której istnieje opcja przeszukiwania treści nadesłanych CV. Ponadto, atutem nowej aplikacji do zarządzania rekrutacjami jest także możliwość samodzielnego publikowania ogłoszeń na wybranych portalach i w zakładce „Kariera”, a także intuicyjny i przyjazny interfejs. – Możliwość wysyłania maili do dużych grup kandydatów oraz tworzenie szablonów maili bez konieczności ich personalizowania jest doskonałym rozwiązaniem i bardzo ułatwia nam komunikację ze specjalistami IT, którzy są bardzo wymagającymi kandydatami – mówi Karolina Stępień.

2014-05-28_Programisci rekutowani przez system_ATSI (doc)