Strona główna Centrum Prasowe Sodexo także rekrutację zmienia na lepszą

Sodexo także rekrutację zmienia na lepszą

Firma Sodexo, dostarczająca kompleksowe usługi w zakresie rozwiązań motywacyjnych wdrożyła system do rekrutacji on-line.  System ma usprawnić zarządzanie bazą kandydatów oraz zwiększyć efektywność procesów rekrutacyjnych.

Sodexo oferuje swoje usługi w ponad 80 krajach na całym świecie i zatrudnia  łącznie około 410 000 pracowników. W Polsce, w firmie Sodexo Motivation Solutions zespół cały czas powiększa się. Dynamiczny rozwój firmy to także wyzwanie dla Działu Zarządzania Zasobami Ludzkimi, który pozyskuje osoby do pracy na różnych stanowiskach. Rosnąca liczba rekrutacji sprawiła, że firma zdecydowała się na wdrożenie systemu eRecruiter, wspomagającego zbieranie i selekcję aplikacji, a także  zarządzanie bazą kandydatów.

Rekruterzy z Sodexo wskazują przede wszystkim na przydatność takiego rozwiązania przy prowadzeniu dużej liczby rekrutacji, a także przy raportowaniu zakończonych procesów. Jak mówi Małgorzata Odyniec, Specjalista ds. Zarządzania Zasobami Ludzkimi w Sodexo Motivation Solutions, dzięki aplikacji eRecruiter wzrosła wydajność prowadzonych procesów rekrutacyjnych – Największą zaletą programu jest skrócenie czasu, jaki do tej pory poświęcaliśmy na przeglądanie aplikacji, drukowanie wszystkich dokumentów i ich segregację. Teraz, między innymi dzięki możliwości dodawania własnych kryteriów wyszukiwania kandydatów, a także stosowania korespondencji „zbiorczej” zarządzanie procesem rekrutacji i selekcji jest znacznie łatwiejsze.

System ułatwia też współpracę z klientami wewnętrznymi, którzy mogą aktywnie uczestniczyć w selekcji kandydatów oraz mają dostęp do raportów i prowadzonych statystyk procesu. Istotne jest również to, że dzięki temu, iż system eRecruiter dostępny jest w modelu SaaS (Software as a Service, oprogramowanie jako usługa), nie stanowi obciążenia dla serwerów firmy, a przy tym spełnia wszystkie wymogi dotyczące bezpieczeństwa związane z ochroną danych osobowych. – Decyzja o wdrożeniu systemu do rekrutacji on-line była dla nas oczywista, gdyż jako firma sami oferujemy nowoczesne rozwiązania, które podnoszą jakość i efektywność pracy. Sprawniejszy proces rekrutacji to także ważny dla nas element budowania wizerunku firmy, jako pracodawcy – dodaje Małgorzata Odyniec.

2012-06-05_Sodexo_takze_rekrutacje_zmienia_na_lepsza (doc)