Strona główna Centrum Prasowe Spotkaj się z kandydatem online

Spotkaj się z kandydatem online

Wielogodzinna podróż, by spotkać się z pięcioma kandydatami, z których trzech nie przychodzi, a dwóch nie spełnia wymagań. Do tego koszty dojazdu i pracy rekrutera. To codzienność wielu polskich firm i ryzyko, z którym muszą się liczyć szukając pracowników. Jest ono jednak dość kosztowne i coraz częściej nieuzasadnione, biorąc pod uwagę dostępne technologie. Rekruterzy mogą przeprowadzić już spotkanie online, korzystając na przykład z funkcjonalności dostępnej w systemie eRecruiter. Jest to pierwsze takie rozwiązanie na polskim rynku ATS.

Jak wskazały pierwsze opinie użytkowników, wdrożenie narzędzia do wideorekrutacji ma przełożenie na kosztową i czasową optymalizację procesów rekrutacyjnych. Potwierdza to również zestawienie przygotowane przez amerykańską firmę iMeet, z którego wynika, że aż 90% badanych rekruterów dzięki takiemu rozwiązaniu oszczędza czas przeznaczony na rekrutacje, a 88% z nich wskazało na ograniczenie kosztów.

O rosnącej popularności takiej formy komunikacji z kandydatami na naszym rodzimym rynku świadczą z kolei wyniki badania „Wyzwania HR 2013”, przeprowadzone dla Pracuj.pl przez Interaktywny Instytut Badań Rynkowych. Jak z niego wynika, 14% polskich rekruterów w codziennej pracy wspiera się popularnymi komunikatorami wideo typu Skype, lub specjalistycznymi platformami wideorekrutacyjnymi. Równocześnie jeden na pięciu badanych wskazał prowadzenie rekrutacji w formie wideorozmowy, jako jeden z ważniejszych trendów w rekrutacji.

eRecruiter uruchamiając funkcję Spotkania Online wyszedł naprzeciw tym oczekiwaniom – Pierwsze testy narzędzia pokazały, że wideorekrutacja szczególnie sprawdza się w firmach, które prowadzą dużo procesów w oddziałach regionalnych, szczególnie w branży retail. Nie zastąpi ona oczywiście finalnej rozmowy w cztery oczy, ale przynajmniej na wstępnych etapach jest bardziej praktyczna i efektywna niż rozmowa telefoniczna, no i znacznie tańsza niż delegacje – mówi Marcin Sieńczyk, odpowiedzialny za rozwój systemu eRecruiter.

Nowa funkcjonalność jest prosta i intuicyjna w obsłudze, zarówno dla kandydata jak i dla rekrutera, i co istotne nie wymaga dodatkowej ingerencji działu IT. – Wystarczy, że laptop spełnia odpowiednie wymogi techniczne, a rekruter ma do dyspozycji kamerę internetową, mikrofon oraz połączenie z internetem. – mówi Agnieszka Józwiak z firmy Implix, oferująca usługę ClickMeeting, która była odpowiedzialna za technologiczne wdrożenie rozwiązania w systemie eRecruiter.

eRecruiter_spotkania_online_infografika

2013-10-01_Spotkaj sie z kandydatem online (doc)

eRecruiter_spotkania_online_infografika (jpg)