Strona główna Centrum Prasowe System pomógł Gigaset zrekrutować najlepszych

System pomógł Gigaset zrekrutować najlepszych

Firma Gigaset Communications, jeden z największych producentów telefonów bezprzewodowych na świecie, pozyskała 70 nowych pracowników dzięki systemowi do rekrutacji on-line. Prowadzenie efektywnego naboru jest możliwe, między innymi, dzięki funkcjonalnej bazie kandydatów.

Gigaset Communications GmbH w Polsce, w dwóch ośrodkach, zatrudnia łącznie 180 osób. Natomiast na każdą ofertę rekrutacyjną, zarówno do oddziału warszawskiego, na stanowiska związane z marketingiem i finansami, jak i do Wrocławia do pionu Development oraz pionu Testów, zgłasza się średnio ok. 130 kandydatów. Przy takiej liczbie aplikacji koniecznością było stworzenie funkcjonalnej bazy CV aplikujących, tak, by uniknąć na przykład zapraszania tych samych osób po raz drugi.

Dzięki wdrożeniu trzy lata temu systemu eRecruiter, pracownicy działu HR firmy zyskali narzędzie, które automatycznie, na podstawie zgłoszeń spływających przez formularze aplikacyjne, buduje spójną bazę CV. Dzięki możliwości dodawania notatek i przypisywania kandydatom tagów, rekruterzy mogą z łatwością ich wyszukiwać oraz porównywać ich kompetencje. Istotna jest także preselekcja zgłoszeń, którą umożliwia system oraz to, że pozwala on na wysyłanie wiadomości do kandydatów, dzięki czemu są oni na bieżąco informowani o postępach rekrutacji.

Dzięki tym funkcjonalnościom procesy rekrutacyjne w naszej firmie zostały skutecznie usprawnione – mówi Karolina Siwkowska, HR Manager w Gigaset. Dla rekrutujących nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że eRecruiter zapewnia bezpieczeństwo przechowywanych aplikacji – nikt poza uprawnionymi do tego osobami nie ma dostępu do danych kandydatów.- dodaje.

Pełne case study Gigaset & eRecruiter dostępne jest pod linkiem: http://erecruiter.pl/case-study/gigaset/

2013-01-31_System-pomogl-Gigaset-zrekrutowac-najlepszych (doc)